Снимки: ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ НА 150 ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЕМБЛЕМАТИЧНИЯ ЗА ЕЛХОВСКО ПОП ВЪРБАН

Публикувано преди 9 години  |  Общество, Снимки

На 3 октомври 2015 г. в 16.00 часа в залата на Етнографско –археологически музей – Елхово бе открита изложба с мото „Пътя извървях, делото изпълних, вярата опазих“, посветена на живота и делото на на емблематичната личност за Елховско – поп Върбан – родолюбец, общественик, учител, свещеник, публицист, човекът, на който елховлии дължат голяма част от обществено-политическото развитие на своя град и благодарание на чиито спомени и книги са попълнени много от парчета в историческия пъзел на Елхово.

Изложбата е експонирана изцяло с експонати от фонда на музея: фотографии от различни моменти на обществено-политическия и свещеническия живот на свещеноиконом Върбан Г. Върбанов, 4 от авторските му книги, една част подписани с псевдонима Интерниров, църковна утвар и църковни книги, с които той е служил при богослуженията си в църквата, пишеща машина „Адлер“, на която е писал голяма част от творчеството си и публицистиката си, статии „от“ и „за“ поп Върбан в местния вестник „Пробуждане“, родословно дърво на Попвърбановия род.

Специално за честването, наследниците на поп Върбан показаха на изложбата икона на 103 години, подарена на свещеник Върбан Върбанов, послучай 25 годишнината му като свещеник и учител през 1912 г.

Изложбата бе представена от Добринка Костова – гл. уредник в музея. Присъстваха много гости ог града и над 40 наследника на поп Върбан, от различни краища на България и Германия.

В 17.00 часа във фоайето на Читалище „Развитие” бе представена мултимедийна презентация за живота на свещеноиконом Върбан Върбанов – един „закъснял“ възрожденец от Източна Тракия от Христо Христов – директор на Етнографско-археологически музей –Елхово, в която бяха акцентирани най-важните моменти от делата му като учител, свещеник, общественик, защитник на източно-православната вяра и християнските добродетели и гражданските права в Елховско след Освобождението, награждаването му с много ордени и медали за граждански заслуги и за участието му като полкови свещеник в Балканската и Първата световна война, прототип на Йордан Йовков в разказа му „Земляци“ и др.

След презентацията много от наслединиците на Върбановия род споделиха свои спомени за знаменития си прадядо.

Инициаторите и организаторите на чествуването: Мария Щерева п.Върбанова – Василева, правнучка на поп Върбан и колективът на Етнографско-археологическия музей, излязоха с предложение към елховските граждани за издигане на МЕМОРИАЛЕН ПАМЕТЕН ЗНАК в предолтарното пространство в източната част на градинката на църквата. За тази цел ще бъде открита набирателна сметка, за построяване на мемориалния паметен знак.

Наследниците на поп Върбан са отпечатали фототипно издание на Спомените на свещеник Върбанов, което се предлага в Етнографско-археологически музей – Елхово. Всеки, който желае, може да си закупи книгата от музея, като средствата от продажбата ще бъдат внесени в наберателната сметка за построяване на мемориалния паметен знак.


Статията е публикувана на 5 октомври 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА