Пращат 119 бежанци заловени край Пазарджик в ценнтъра за бежанци в Елхово

Публикувано преди 8 години  |  Криминално

bejОбщо 119 бежанци, които твърдят, че са от Сирия и Ирак, бяха задържани днес около 11 часа в гориста местност край Пазарджик.

Сигналът е подаден от граждани, които видели нетипични за региона мъже и жени да слизат от камион и да влизат в близката горичка. На място веднага са се отзовали екипи от близкото село Лесичово и Пазарджик, които успели да задържат шофьора.

Той е 55-годишен македонец, който, видимо ядосан, отказа всякакви коментари. Сред бежанците, влезли нелегално в България, има жени и над 30 деца на възраст от 1 до 10 години. Всички те са били превозвани в ремаркето на ТИР с хасковска регистрация. За да прикрие хората, шофьорът на камиона е изградил стена от тухли. Зад стената отново тухли са приспособени за седалки на бежанците.

В следобедните часове всички чужденци бяха откарани в пазарджишката полиция, където им бяха направени медицински прегледи и започна процес по установяване на самоличността им.

Бежанците ще бъдат настанени в Дом за времено настаняване на чужденци в Елхово. В следобедните часове стана ясно, че Районна прокуратура -Пазарджик е образувала досъдебно производство срещу шофоьра на камиона – Шабан Р., на 55 г., който е македонски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България.

Обвинението е за подпомагане на чужденци незаконно да преминат през страната.  Разследването сочи, че чуждите граждани са били качени в град Истанбул на товарния автомобил от турски гражданин, представил се за български изселник и говорещ български език. Той обещал да плати на шофьора  5 000 евро, за да превози хората до територията на Република България и да ги остави във вътрешността на страната. Шабан Р. е задържан за 24 часа по Закона за МВР.

Под ръководството на Районна прокуратура се извършват процесуално-следствени действия – разпитват се свидетели, установява се самоличността на чуждите граждани и мястото на влизане в България, както и собствеността на влекача и полуремаркето.


Статията е публикувана на 29 декември 2015

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА